woensdag 16 december 2009

Vuur werk voorlichting Halt

Maandag 13 December kwamen er mensen van Halt. Zij gingen groep 8 voorlichting geven over vuurwerk en illegaal vuurwerk. We gingen eerst met elkaar over vuurwerk hebben en waar we aan dachten bij vuurwerk. Toen gingen wij een film kijken over Rik.
Hij had strijkers (illegaal vuurwerk) gekocht. Hij ging dat vuurwerk afsteken met een paar vrienden. Na ongeveer 76 strijkers afgestoken te hebben ging het mis. De strijker ontplofte in zijn hand.
Hij mist nu drie vingers van zijn rechterhand. Zijn vrienden moesten verhuizen omdat hun vaders de baan kwijt waren geraakt door dat vuurwerk ongeluk.
Toen we klaar waren met het discussieren over de film gingen we een soort quiz doen.
Op dan kom je in aanmerking voor een taakstraf. Als je dus onder de 1000 euro aan schade hebt gemaakt en je accepteert je Halt straf dan betaalt Halt de kosten van je vernielingen. Als je je Halt straf niet accepteert dan kom je in aanraking met de politie het bord kwam een vraag te staan . Als je dacht dat het goed was stak je een groen kaartje in de lucht, als je dacht dat het fout was dan stak je een rood kaartje in de lucht.
Daarna gingen we het over Rik hebben. We kwamen tot conclusie dat Rik dom had gedaan door illegaal vuurwerk te kopen. Ze hadden ook nog zogenaamde Dummy's meegenomen. Dat zijn vuurwerkstukken waar geen kruit in zit maar dat het wel de vorm heeft van dat stuk vuurwerk.
We hebben onder andere geleerd dat als je onder de 1000 euro aan vernielingen hebt gemaakt je in aanmerking komt voor een Halt straf; dat is een straf dat je bijvoorbeeld naar een voorlichtings film moet kijken. Als je ouder dan 12 bent, is de kans groot dat je een taakstraf krijgt. Als je de haltstraf weigert, kom je dus bij de politie terecht en dan heb je een strafblad. Een strafblad draag je je hele leven met je mee en als je dan bijvoorbeeld voor een baan wilt solliciteren krijg je minder snel een baan door je strafblad.
Hier zijn wat foto's van de voorlichting:

Foto's : Arman

Tekst: Arman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.